De een slaapt altijd op zijn of haar rug, de ander ligt de hele nacht op zijn of haar buik. Tenminste, dat denk je: tijdens je slaap beweeg en draai je gemiddeld 38 keer. Aan elke houding zitten voor- en nadelen. De houding die het best werkt, is voor iedereen verschillend. Een verkeerde houding kan zorgen voor vervelende rug- en nekklachten. Lees hier welke houding tijdens je nachtrust wel en niet goed is, en de voor- en nadelen van elke houding.
Op de buik
De eerste houding is meteen de minst goede: op je buik. Eigenlijk heeft deze houding maar weinig voordelen. Gelukkig zijn er dan ook niet veel mensen die vooral op hun buik slapen. Mensen die op hun buik slapen snurken veel minder vaak dan bij andere houdingen. Echter krijgt je nek het bij deze houding zwaar te verduren door de sterke draai van je hoofd. Dit zorgt voor nek- en hoofdpijn. Gevoelige handen, zenuwpijn en tandenknarsen liggen ook op de loer bij buikslapers. Probeer deze houding dus zo veel mogelijk te vermijden.
Op de zij
De meeste mensen kiezen er voor om op hun zij te slapen. Slapen op je zij heeft gelukkig veel voordelen. Het is goed tegen onder andere rugpijn, stress en maagzuur. Ook voor een zwangere vrouw is dit de beste positie. Deze houding wordt nog beter door middel van een goed kussen onder het hoofd en eventueel een zijslaapkussen. Ook aan deze houding zitten echter nadelen. Deze houding zorgt voor druk op de maag en longen. Ook ligt je arm vaak in de weg waardoor je een slapende arm krijgt. Daarnaast draagt je schouder veel van je gewicht, waardoor je daar mogelijk last van gaat krijgen.
Op de rug
Er wordt vaak gedacht dat dit de beste houding is. Je lichaam wordt goed ondersteunt en geen enkel lichaamsdeel staat onder druk. Je ligt in een natuurlijke houding. Een nadeel: een dik kussen zorgt er mogelijk voor dat het lastig wordt om goed adem te halen. De kans op snurken is bovendien groter en je onderrug kan pijn doen wanneer je op een verkeerd matras ligt. Een kussen wat bij deze houding kan helpen, is een u kussen.
Conclusie: elke houding heeft voor-, maar ook nadelen. Het is dus niet met zekerheid te zeggen welke houding het beste is. Vermijd je het slapen op de buik, zit je waarschijnlijk al goed. Doe vooral wat goed voelt.