Het geld wat wij als vrouwen nu op onze bankrekening hebben staan en online uitgeven of fysiek in de winkel, noemen we giraal geld. Een andere vorm naast deze traditionele manier, is het gebruiken van cryptovaluta om transacties te doen. Zo kon je met de Bitcoin een aantal jaar geleden jouw pizza bestellen en thuis laten bezorgen. Momenteel wordt deze digitale munt veel gebruikt door onder andere investeerders. Bitcoin blijft erg populair vanwege haar koersveranderingen, bekijk de bitcoin koers maar eens. Maar hoe betrouwbaar is deze munt nu eigenlijk?
De Bitcoin in het kort
Als vrouwen zijn we in de minderheid als het gaat om het kopen van Bitcoins. Dat kan te maken hebben met het feit dat het voor ons onbekend gebied is. Om meer te weten over het niveau van vertrouwen in deze munt, is het handig om wat meer te weten van de Bitcoin. Allereerst moet je weten dat de daadwerkelijk munt, die op het netwerk van Bitcoin gebruikt wordt, BTC heet. Je leest dit goed, deze digitale munt heeft zijn eigen platform waarop het gebruikt wordt. Dit netwerk bestaat uit blockchaintechnologie. Deze blockchain is ingericht in een chronologische keten van transactiedata die achteraf niet aangepast kan worden. Op deze manier verlopen transacties anoniem, maar wel veilig.
Hoe werkt betalen met de Bitcoin dan precies?
De reden waarom de Bitcoin is bedacht, is het sneller maken van transacties. In ons huidige systeem verloopt een transactie altijd tussen drie partijen, namelijk: de verkoper, de koper en de bank. Wanneer je betaalt met de BTC, verloopt de transacties slechts tussen 2 partijen: de koper en verkoper. Dit maakt dat transacties veel sneller zijn en ook goedkoper. De transactiekosten vallen immers weg.
Hoe betrouwbaar is de Bitcoin?
Is een Bitcoin kopen een goed idee? De reden dat veel mensen vertrouwen hebben in de munt komt door de manier hoe Bitcoin beheerd wordt. De betalingen verlopen zonder derde partij en worden gedaan door elke persoon die eigenaar is van de munt. Daarnaast is het systeem goed beveiligd door zeer kritisch bekeken cryptografische algoritmen, welke ook gehanteerd wordt door bijvoorbeeld internetbankieren. Je geeft het beheer van jouw Bitcoin niet uit handen, maar neemt dit beheer zelf op je. Via deze weg blijft het netwerk veilig, ondanks de gebruikers die bijvoorbeeld niet kunnen worden vertrouwd.