Een mobiel abonnement brengt in veel gevallen hoge maandlasten met zich mee, zeker als je kiest voor een van de nieuwste modellen smartphones. Bij een nieuwe iPhone van Apple of het nieuwste model Samsung betaal je doorgaans al snel enkele tientallen euro’s per maand. Deze abonnementsprijs is een samenstelling van de maandelijkse aflossing van je toestel en de kosten voor het gebruik ervan. Aan het eind van je abonnementsperiode is het toestel volledig afgelost en behoort deze tot je eigendom. Om de kosten voor een mobiel abonnement zo laag mogelijk te houden, is het sterk aan te raden om abonnementen met elkaar te vergelijken.
Door abonnementen te vergelijken kun je maandelijks geld overhouden, wat je kunt besteden aan een langere vakantie in de zomer, een nieuwe mobiele telefoon aan het einde van je abonnementsperiode of soortgelijke uitgaven. In dit artikel bespreken we een aantal essentiële punten om rekening mee te houden bij het vergelijken van abonnementen voor mobiele telefoons. Kijk bijvoorbeeld niet alleen naar mobiele abonnementen voor hetzelfde toestel onderling, maar vergelijk ook verschillende abonnementsvormen met elkaar. Zo vind je de voor jou goedkoopste oplossing!
Hoeveel verbruik je aan belminuten, sms’jes en MB’s
Het vergelijken van abonnementen voor mobiele telefoons begint met het maken van een inschatting van je maandelijkse verbruik. Wanneer je momenteel al een smartphone hebt, kun je in de historie van je telefoonrekeningen bekijken hoeveel je maandelijks aan belminuten, sms’jes en mobiele data hebt verbruikt. Op een iPhone zit standaard een app die voor je bijhoudt hoeveel mobiele data je verbruikt. Voor toestellen met een ander besturingssysteem dan iOS, zijn er verschillende apps in de App Store te downloaden die je hierbij kunnen helpen.
Op basis van je verbruik uit de afgelopen maanden kun je vooraf bekijken aan welke eisen je abonnement moet voldoen. Houd er rekening mee dat het steeds makkelijker wordt om te bellen met apps als Facebook Messenger, Skype en Whatsapp. Het belang van mobiele data kan hierdoor groter zijn dan het belang van belminuten. Het is aan te raden om wel een beperkte hoeveelheid belminuten te nemen, om te voorkomen dat je niet meer naar vaste nummers kunt bellen. Ook sms’jes worden steeds minder gebruikt met de komst van de eerdergenoemde (gratis) apps voor smartphones. Het is zonde als je voor tegoed betaalt, wat je niet zal gebruiken.
Verschillende soorten abonnementen vergelijken
Nu je een inschatting hebt gemaakt van je maandelijkse verbruik, is het aan te raden om verschillende soorten abonnementen voor mobiele telefonie met elkaar te vergelijken. Hierbij kun je denken aan sim only bundels, prepaid abonnementen, abonnementen met een mobiele telefoon, abonnementen die je combineert met het abonnement voor internet en televisie in huis, etc. Om deze abonnementen met elkaar te kunnen vergelijken is het belangrijk om vooraf te bepalen of je een nieuwe mobiele telefoon nodig hebt. Wanneer je huidige toestel nog goed werkt en niet heel oud is, zou het bijvoorbeeld heel voordelig kunnen zijn om te kiezen voor een sim only bundel.
Een sim only bundel is echter veel minder aantrekkelijk als je het abonnement wilt combineren met een nieuw toestel. Bij een sim only bundel zou je het nieuwe toestel los moeten kopen, wat vaak hoge kosten met zich meebrengt. Ook een prepaid simkaart zou nog een mogelijkheid kunnen zijn, maar dit wordt nauwelijks meer gebruikt in combinatie met een smartphone. De kosten voor mobiele data zijn namelijk dermate hoog bij een prepaid simkaart, dat dit vrijwel nooit rendabel is.
Sim only bundels
Het principe van een sim only bundel is simpel: vooraf stel je een eigen abonnement samen met losse componenten. Kies tussen verschillende hoeveelheden belminuten, sms’jes en MB’s aan mobiele data. Bij een sim only bundel is het in veel gevallen mogelijk om de bundel tussentijds naar boven bij te stellen. Het kan dus verstandig zijn om te beginnen met een relatief krappe bundel en deze uit te breiden als blijkt dat je maandelijks een tekort aan belminuten, sms’je of MB’s hebt. Lees vooraf goed de voorwaarden van een sim only bundel door, om te kijken of dit ook bij je eigen provider geldt. Sim only bundels worden doorgaans voor een of twee jaar afgesloten.
Een sim only bundel is voornamelijk geschikt voor consumenten die een goed werkende mobiele telefoon hebben en deze nog zeker een of twee jaar verwachten te gebruiken. Bij een sim only bundel betaal je enkel voor de kosten van het gebruik van je mobiele telefonie, waardoor je maandlasten veel lager liggen dan bij een abonnement met toestel.
Abonnement met toestel
Naast een sim only bundel kun je voor een abonnement met toestel kiezen. Een abonnement met toestel is duurder dan een sim only bundel, omdat je maandelijks betaalt voor de aflossing van je mobiele telefoon. Ook heb je een minder grote keuze bij het uitzoeken van een abonnement met toestel. Providers hebben namelijk zelf al een aantal abonnementen voor je samengesteld, waarbij je maandlasten enkele tientjes kunnen verschillen bij de nieuwste toestellen.
Een abonnement met lagere maandlasten gaat gepaard met een grotere investering bij het afsluiten van het abonnement. Je betaalt hierbij namelijk een groter deel van de aflossing voor je toestel vooraf. Bij een abonnement met hoge maandlasten krijg je het toestel vaak “gratis” bij het afsluiten van een abonnement.
Maak gebruik van een online vergelijkingstool
Om abonnementen voor hetzelfde toestel te kunnen vergelijken, is het raadzaam om gebruik te maken van een online vergelijkingstool. Er zijn verschillende websites die een dergelijke vergelijkingstool aanbieden, waarmee je de maandlasten bij verschillende providers heel eenvoudig met elkaar kunt vergelijken. Je kunt een abonnement vaak direct afsluiten via deze tools.
Ook voor het vergelijken van sim only bundels bij verschillende providers zijn deze vergelijkingstools geschikt. Je ziet zo precies waar belminuten, sms’jes en mobiele data het voordeligst worden aangeboden.