De Chinese astrologie bestaat al erg lang. Het begon allemaal met de Chinese kalander die in het jaar 2737 voor Christus door de Keizer Huang Ti werd ingevoerd. Door invloeden van Boeddhistische en Taoïstische filosofieën heeft de Chinese astrologie zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot het punt waarop het nu belang is. Interessant om te weten is dat er in de Westerse wereld ook steeds meer mensen zijn die de Chinese astrologie verkiezen boven onze reguliere westerse astrologie of dit als waardevolle aanvulling beschouwen.
Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen de Chinese astrologie en de westerse tegenhanger. In de Chinese astrologie is je persoonlijke horoscoop sterk verbonden met numerologie terwijl in de westerse astrologie je geboortetijdstip en plaats als uitgangspunt dienen.
In de Chinese astrologie zijn de zon, de maan en Jupiter erg belangrijk. De zon zorgt voor licht en kracht. De maan heeft vele gezichten. Jupiter wordt gezien als geluksbrenger en weldoener. Hieraan worden met behulp van numerologie getallen aan toegekend en vormen zo de basis van de Chinese astrologie.
De Chinese kalender is gebaseerd op een Maanjaar. Het interessante hiervan is dat een nieuwe maancyclus telkens weer op een ander moment start. Hierdoor valt het begin van het Chinese nieuwjaar ergens in de periode van eind januari en begin februari.
Waar we in de Westerse astrologie het jaar opdelen in 12 sterrenbeelden is er voor de Chinese horoscoop een sterrenbeeld voor ieder jaar. Dit beslaat een cyclus van 12 jaar waardoor er 12 Chinese sterrenbeeldtekens zijn. Deze zijn:
- Rat
- Os
- Tijger
- Konijn
- Draak
- Slang
- Paard
- Geit
- Aap
- Haan
- Hond
- Varken
Net zoals in de westerse astrologie staat ook in de Chinese astrologie ieder sterrenbeeldteken symbool voor bepaalde karaktereigenschappen, een eigen identiteit en de zgn. kleuring. Het is dus je geboortejaar wat het fundament vormt voor je horoscoop terwijl dit in de westerse astrologie je geboortemaand is.
De opbouw van Chinese astrologie
De 12 Chinese dierenriemtekens vormen samen met de Chinese jaarkalander de basis waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de Zon, de Maan en Jupiter. De Zon, de Maan en Jupiter doorkruizen ieder met hun eigen omloopsnelheid de dierenriemtekens waaruit de Chinese astrologie bestaat.
De verschillende maanfasen, zoals volle maan, nieuwe maan en halve maan, worden gebruikt bij berekeningen waarbij de maan wordt gezien als een lichttoorts.
Jupiter heeft 12 jaar nodig voor een omwenteling, om de zon, vandaar de 12 Chinese dierenriemtekens. Deze periode van 12 jaar wordt een grootjaar genoemd. 5 Grote Jaren vormen de grote cyclus die 60 jaar beslaat. Na voltooiing van deze grote cyclus, van 60 jaar, wordt er een nieuwe cyclus gestart.
De 5 elementen
In het westen kennen we de 4 elementen maar in de Chinese astrologie zijn dit er 5. Deze 5 zijn:
- Hout
- Vuur
- Aarde
- Metaal
- Water
Ook wat betreft de seizoenen kennen de Chinezen er 5 in plaats van 4. In de Chinese filosofie kent men ook de lente, zomer, herfst en winter maar hebben daar 1 seizoen aan toegevoegd. Dit is wat we hier de nazomer zouden kunnen noemen. Zeg maar de maanden september en oktober waarin het vaak nog prima en aangenaam weer kan zijn.
De 5 elementen heeft men in de Chinese astrologie verbonden aan de 5 seizoenen, en wel op de volgende manier:
- Lente – Hout; warm, vrijgevend, hulpvaardig, attent en royaal
- Zomer – Vuur; temperamentvol, resoluut, vrolijk en dynamisch
- Nazomer – Aarde; eerlijk, verantwoordelijk, trouw, pragmatisch en geduldig
- Herfst – Metaal; energiek, ambitieus, onafhankelijk, onderscheidend en krachtig
- Winter – Water; creatief, vriendelijk, bemiddelend, gevoelig en flexibel
In de cyclus van een grootjaar (12 jaar) verandert het element. 5 elementen vormen zo 5 x 12 jaar = 1 grote cyclus. Iedere grootjaar staat onder invloed van 1 element. Dit samen met je Chinese dierenriemteken, het actuele jaar vormen zo je Chinese horoscoop.
Leuk wetenswaardigheid over de Chinese horoscoop is dat het bekend Yin en Yang hierin ook een belangrijke rol spelen. Yin en Yang zijn elkaar tegenpolen die elkaar altijd in balans houden. Zo is Yin vrouwelijk en Yang mannelijk. De maan, de nacht en het element water zijn ook Yin. Vuur, de zon en de dag zijn Yang.
Een evenwicht tussen Yin en Yang zijn belangrijk om tot geluk en harmonie te kunnen komen.