Dat je vandaag weer naast je bord knoeit terwijl je een hap van je lasagne neemt, verbaast je helemaal niet. Dat je daarna ook nog iets uit je handen laat vallen, is allang niet meer iets waar je van schrikt en totaal geen ramp. Maar dat je onhandig bent in de buurt van elektronica is toch een ander verhaal. Als daar iets mee gebeurt, ben je verder van huis.
Je weet nu al niet meer hoe je het voor elkaar hebt gekregen, maar er ligt een fraai plasje water op het toetsenbord van je MacBook. In plaats van in paniek raken omdat je denkt dat je nooit meer bij je bestanden kunt en op zoek moet naar een nieuwe MacBook, kun je beter de 4 stappen hieronder volgen. Grote kans dat alles nog te redden is.
Stap 1: schakel je MacBook uit
Zet je MacBook zo snel mogelijk uit. Zo voorkom je dat er kortsluiting ontstaat. Je schakelt je MacBook zo snel mogelijk uit door de powerknop een paar seconden ingedrukt te houden.
Stap 2: verwijder alle kabels uit je MacBook
Koppel alle kabels los van je MacBook. Het maakt niet uit of het daarbij gaat om de kabel waarmee je smartphone aan je MacBook gekoppeld is of om de oplader.
Stap 3: laat je MacBook drogen
Laat je MacBook zo goed mogelijk drogen, maar begin uiteraard eerst met het verwijderen van het vocht dat zich nog op je MacBook bevindt. Dit doe je met een absorberende doek. Klap je MacBook vervolgens open tot het scherm en het toetsenbord een hoek van 30 graden maken. Zet je MacBook op z’n kop neer, zodat het resterende vocht er uit kan lopen.
En: het is een beetje een open deur, maar vergeet niet dat je je MacBook beter niet kunt gebruiken op het moment dat hij aan het drogen is.
Stap 4: laat je MacBook staan
Je MacBook even laten drogen is meestal niet voldoende. Laat hem in plaats daarvan een tijdje staan. Het verstandigst is het om hem echt een paar dagen te laten staan, maar heb je niet zo veel geduld? Laat je MacBook dan in ieder geval 24 uur drogen, voordat je hem weer gaat proberen te gebruiken. Proberen te gebruiken, inderdaad. Je hebt namelijk echt geluk als je MacBook nog steeds probleemloos functioneert nadat je er drinken overheen hebt gemorst. Vaak is de binnenkant van je MacBook, ondanks je snelle handelen, toch beschadigd. Het kan zelfs gebeuren dat je dit een paar dagen na het morsen pas merkt.
We raden je daarom aan ook nadat je bovenstaande stappen hebt gevolgd je MacBook te laten controleren en te laten repareren door professionals. Er is vast wel een computerreparatiebedrijf bij je in de buurt te vinden. Is dat niet het geval? Geen nood: bij veel computerreparatiebedrijven in Rotterdam kun je je MacBook ook laten ophalen of zelf opsturen. Daardoor ben je, wat het zoeken naar een reparatiebedrijf betreft, niet eens gebonden aan (de omgeving van) je woonplaats. Hoe makkelijk is dat?