Wanneer je bijvoorbeeld een waterpomp of een koelkast hebt, is het belangrijk dat deze goed koel worden gehouden. De allereerste functie van een koelkast is natuurlijk om de inhoud koud te houden. Maar ook een waterpomp moet goed in balans blijven, door warmte af te kunnen voeren. Middelen die dit kunnen, worden koudemiddelen genoemd. Deze middelen zijn er in allerlei verschillende soorten. Denk aan natuurlijke koudemiddelen maar bijvoorbeeld ook synthetische varianten. Het populairste en meest bekende koudemiddel is Freon, maar tegenwoordig mag dit niet meer gebruikt worden. Dit komt omdat Freon verboden is.
Natuurlijke koelmiddelen
Een van de verschillende koudemiddelen, zijn de natuurlijke koelmiddelen. Deze zijn in tegen stelling tot synthetische middelen een stuk beter voor het milieu. Wanneer je een keuze moet maken voor een bepaald koelmiddel, is het belangrijk om te kijken naar het kookpunt. Een aantal voorbeelden van veel gebruikte natuurlijke koudemiddelen zijn bijvoorbeeld alkanen (denk aan butaan, porpaan en isobutaan) maar ook propyleen, fluorkoolwaterstoffen, ammoniak en kooldioxide. Dit zijn populaire varianten van natuurlijke koelmiddelen die met regelmaat gebruikt worden.
Waarvoor gebruik je een koudemiddel?
In het begin van de tekst werden er al een aantal voorbeelden genoemd, namelijk de waterpomp en de koelkast. Dit zijn twee apparaten die koudemiddelen gebruiken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van andere apparaten die een koelmiddel gebruiken om te functioneren. Denk bijvoorbeeld aan een airconditioner of een koeling installatie. Deze hebben net als de koelkast, als hoofddoel om te koelen. Hier hebben zij ook een koelmiddel voor nodig. Ben je benieuwd naar welke koelmiddelen waarvoor gebruikt kunnen worden? Dan kan je hiervoor het beste een koelmiddel expert inschakelen. Deze persoon kan je het beste adviseren over welke koelmiddelen waarvoor gebruikt kunnen worden. Zorg er voor dat je goed op de hoogte bent van alle eigenschappen van deze middelen, zodat je zeker weet dat je de juiste voor ogen hebt.