18 jaar: Hoe en wanneer zorgverzekering aanvragen?

Wanneer je 18 wordt denk je natuurlijk aan alles wat bij deze nieuwe mijlpaal komt kijken: zelfstandig autorijden (mits je je rijbewijs hebt gehaald), zelf een biertje kunnen kopen op het terras, naar de kroeg of discotheek en misschien ook al wel aan je studentenleven. Helaas is het niet alleen zonneschijn, want er moeten ook daadwerkelijk dingen geregeld worden. En met dingen wordt bedoeld: een zorgverzekering kiezen en afsluiten. Maar hoe en wanneer vraag je deze aan?

Waarom heb ik een zorgverzekering nodig?

In Nederland ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar. Dit is wettelijke bepaald, dus veel inspraak heb je hier niet in. En dat is maar goed ook, want op deze manier heb jij het recht om zorg te ontvangen die je nodig hebt. Wanneer jij een ongeluk krijgt en in het ziekenhuis ligt, kunnen de zorgkosten namelijk al snel flink oplopen. Met een basisverzekering betaal je slechts alleen het eigen risico (dit is een verplicht bedrag van 385 euro per jaar). Alle kosten die je boven deze gestelde grens maakt, betaald jouw zorgverzekeraar. Dit voorkomt dat je je leven lang een schuld moet aflossen door torenhoge zorgkosten, die bij een eenmalig ongeluk gemaakt zijn.

Let op: vergeet niet zorgtoeslag aan te vragen

Ik hoor je al denken: Maar hoe betaal ik zoiets dan zelf? In de zorgverzekeringswet is ook opgenomen dat je vanaf een bepaald inkomen, onder een bepaalde grens, recht hebt op zorgtoeslag. Deze zorgtoeslag is ongeveer gelijk aan het bedrag wat jij moet betalen aan premie, voor een basisverzekering. Wil je je aanvullend laten verzekeren, omdat je denkt veel zorgkosten te gaan maken voor iets? Kijk dan ook naar een aanvullende zorgverzekering.

Voor wanneer sluit je een zorgverzekering af?

Waar eerst de verzekeringen via je ouders verliepen, moet je nu zelf een zorgverzekering afsluiten. Dit doe je op de eerste dag van de opvolgende maand, na je verjaardag. Dus stel je bent 14 maart jarig, dan laat je je verzekeren per 1 april. En de zorgverzekering die via je ouders verloopt, zeg je dan gewoon op!

Het kiezen van een zorgverzekering kan wel weer een lastig klusje zijn. Kijk daarom bijvoorbeeld eens op een vergelijkingssite: vergelijkdezorgverzekeringen.nl. Hier staan alle zorgverzekeringen overzichtelijk op een rijtje, met de prijs erbij.