5 Tips voor een optimale luchtvochtigheid in huis

In de koude maanden krijgen veel mensen ademhalingsklachten. Dit komt door de uitgedroogde slijmvliezen in hun luchtwegen. Dit ontstaat doordat de luchtvochtigheid in de ruimtes waar ze doorbrengen niet optimaal is, doordat de hete verwarming zorgt voor een ongezond droge lucht. Een lage luchtvochtigheid lijdt tot allergieën en hinderlijke verkoudheden. Om te zorgen dat je de luchtvochtigheid in jouw woning optimaal kan houden hebben we 5 tips op een rijtje gezet.

Tip 1 – Kamerplanten plaatsen

De kamerplanten wasemen vocht uit, wat zorgt voor meer vocht in de ruimte. Let bij kamerplanten wel op dat je de plotgrond te vochtig maakt, dit kan namelijk zorgen voor schimmels.

Tip 2 – Ventileer met regelmaat

Het is belangrijk dat alle ramen minimaal 2 keer per dag tegelijk openstaan voor ongeveer 5 minuten. Dit zorgt dat de droge lucht vervangen wordt door nieuwe, vochtige lucht. Een raam lang open hebben werkt niet goed!

Tip 3 – Vochtige was op de verwarming

Wanneer je was eerst even laat drogen op een droogrek en daarna, wanneer ze licht vochtig zijn, op de verwarming legt zorg je ook dat de luchtvochtigheid in de ruimte wordt verhoogd. Thee- en handdoeken zijn goeie voorbeelden om te gebruiken tijdens deze tactiek.

Tip 4 – Luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is een elektronische oplossing om de luchtvochtigheid op pijl te houden. Samen met de natuurlijke oplossingen is het plaatsen van een luchtbevochtiger de beste manier om een gezonde luchtvochtigheid in huis te houden.

Tip 5 – Let op de temperatuur

Wanneer je elke dag de verwarming maximaal aanzet op ongezonde temperaturen heeft dit veel invloed op de droogte van de lucht. Zorg dat de kamertemperatuur niet hoger is als 24 graden.

Een goede luchtvochtigheid is belangrijk voor jouw gezondheid en die van de mensen om je heen. Wil je zelf niet voortdurend op de vochtigheid letten? Dan is een luchtbevochtiger een goede oplossing voor jou!