Help! Mijn pc is traag geworden!

Een langzame pc, daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Toch wordt een pc altijd trager. Meestal gaat dat heel langzaam, omdat een pc elke dag intensief gebruikt wordt en hij ook ouder wordt. Maar soms kan het ook zo zijn dat je pc ineens veel langzamer is. Hieronder vertellen we je meer over waar die traagheid mee te maken kan hebben.

Je pc kan traag opstarten

Het kan heel goed zo zijn dat je pc vooral traag opstart, maar dat je er daarna prima mee kunt werken. Waarom je pc dan traag is, is omdat een te groot aantal programma’s tegelijk wordt opgestart die vervolgens op de achtergrond actief blijven. Een voorbeeld van een programma dat vaak op de achtergrond actief blijft, is een virusscanner. Zo’n virusscanner is echter wel noodzakelijk. Je pc moet immers elke dag beschermd blijven tegen allerlei schadelijke virussen.

Ook andere programma’s dan je virusscanner starten automatisch op en worden vaak ook automatisch opgenomen in het opstartmenu. Dit betekent dat ze meteen werken als je ze gaat gebruiken. Superhandig, maar het maakt ook dat het langer duurt voor je pc is opgestart. Programma’s die je niet dagelijks nodig hebt, hoeven niet automatisch opgestart te worden en kun je dus best uitschakelen, zodat ze niet meteen actief zijn. Let er wel op dat je geen programma’s uitschakelt die je niet kent. Weet je niet zeker welke programma’s je wel en niet kunt uitschakelen? Vraag dit dan na bij een expert.

Je pc kan traag reageren

Het kan heel goed zo zijn dat je pc gewoon snel opstart, maar dat deze daarna op alles heel traag reageert. Je pc reageert traag als je met je muis ergens op klikt of als je iets op je toetsenbord wil typen, maar het een eeuwigheid lijkt te duren voor hij dat ook echt gaat doen.

Je kunt in zo’n geval het best de activiteit van je harde schijf checken, te zien aan het wel of niet brandende lampje. Het lampje is verwerkt in de behuizing van je pc. Is dit vrijwel continu aan het branden, wanneer je je pc een opdracht geeft, dan is je harde schijf ook continu aan het ratelen. Dat de harde schijf van je pc continu aan het ratelen is, wil zeggen dat je pc te weinig intern geheugen heeft. Heeft een pc te weinig geheugen, dan wordt de harde schijf ingezet om gegevens op te ‘parkeren’, gegevens om een opdracht mee uit te kunnen voeren. Op zo’n manier werken met een harde schijf, kan je pc enorm vertragen. Het geheugen van je pc uitbreiden kan dan een oplossing zijn. Laat je hierover adviseren door een deskundige.

Je pc kan traag afsluiten

Het kan heel goed zo zijn dat je pc prima opstart, dat je er prima mee kunt werken, maar dat hij traag afsluit. Dat hij traag afsluit, kan verschillende oorzaken hebben. We noemen er hieronder 3.

  1. Je bent vergeten bestanden op te slaan;
  2. Een update staat het afsluiten in de weg;
  3. De harde schijf van je pc is bijna defect.

De eerste oorzaak is natuurlijk het gemakkelijkst op te lossen. Je slaat gewoon de bestanden op en kunt daarna zonder problemen je computer afsluiten.

Sluit je pc langzaam af omdat het besturingssysteem van je pc aan het updaten is, dan is dat de reden waarom het langer duurt voor je pc wordt afgesloten. Na de update sluit je pc weer gewoon vlot af.

Een bijna defecte harde schijf zorgt er ook voor dat je pc moeizaam afsluit. Je weet dat je harde schijf defect is als deze vreemde geluiden maakt. Harde schijven kunnen heel eenvoudig gerepareerd of vervangen worden, maar dat kunt het best laten doen. Hierna zul je ook geen problemen meer ervaren bij het afsluiten van je pc.

Je merkt het: in veel gevallen een trage pc nog heel goed weer sneller te maken, en anders is er pc reparatie in Amsterdam.