Hoe houdt je jouw kat gelukkig?

Katten zijn naast honden natuurlijk de meest voorkomende huisdieren. En niet zonder reden, katten en honden zijn echte mensenvrienden. Doordat je natuurlijk een sterke band hebt met je kat, wil je ook graag dat je kat gelukkig is. Ook de gezondheid, is net als jouw gezondheid, erg belangrijk. In deze blog bespreek ik een aantal tips om jouw kat gezond en gelukkig te houden.

Aandacht

Katten houden van aandacht. Niet voor niks willen ze graag geaaid worden en gaan ze op je schoot zitten. Ze vinden het fijn om dicht bij je te zijn als je na een lange dag werken weer thuis bent. Het is belangrijk om je kat genoeg aandacht te geven, anders kan deze best ongelukkig worden. Aai en knuffel dus niet alleen met je kat, maar spendeer ook genoeg tijd aan het spelen met je kat. Zoals met balletjes gooien of een touwtje met een muisje rond te laten draaien. Een erg makkelijk speeltje kan je snel maken van wat aluminiumpapier, daar kan je mee gooien of kan je kat mee voetballen. Echter vinden katten het leuker als speeltjes in beweging zijn, dat geeft ze het echte jachtgevoel. Zodoende kan je een veertje of een speelgoedmuisje aan een touwtje knopen en deze heen en weer te bewegen zodat je kat erachter aan kan rennen. Als je niet genoeg tijd hebt elke dag, kan je bij een online dierenwinkel ook interactief speelgoed kopen zodat de kat zelf kan spelen.

Gezondheid

Naast een gelukkig gevoel, is het natuurlijk ook belangrijk om op de gezondheid van de kat te letten. Doordat veel producenten het voedsel aantrekkelijker willen maken voor katten zit er vaak suiker en andere onnodige voedingsstoffen in het voedsel. Let dus bij het kopen van kattenvoedsel ook goed op de etiketten welke voedingsstoffen erin zitten. Gelukkig bestaan er nu ook veel merken die hier niet aan meewerken en gezond voedsel aanbieden. Zelfs voor katten met overgewicht bestaat er dieetvoedsel.

Hygiëne

Katten zijn enorm hygiënische dieren. Je zult ze een groot gedeelte van de dag zichzelf zien wassen. Dit komt doordat zij van origine geurloos moeten zijn om goed te kunnen jagen. Echter heeft dit tegenwoordig nog steeds effect op de eisen van de kat. Zodoende vindt de kat het namelijk erg belangrijk dat zijn omgeving schoon is. Ook de kattenbak maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Vervang dus minimaal 2 keer per week de kattenbak en schep 1 keer per dag de ontlasting eruit.