Wat houden de verschillende Atex zones in?

Atex zones is de benaming die gebruikt wordt om verschillende locaties met een verhoogd risico op explosiegevaar onder te verdelen. Dit is nodig, aangezien er nogal wat verschil zit tussen de zes Atex zones. Daarnaast zijn de zones nodig om onder andere passende verlichting te kunnen kopen. Een Atex Zone is niets anders dan de benaming voor een bepaalde locatie. Neem bijvoorbeeld een locatie waar voortdurend een explosief gasmengels aanwezig is. Dit wordt zone 0 genoemd. Wanneer er kans is op de aanwezigheid van een explosief gasmengsels onder normaal bedrijf, wordt dit Atex Zone 1 genoemd.

Welke zones zijn er allemaal?

Zone 0: Bij deze zone is er voortdurend of voor een lange periode een explosief gasmengsel aanwezig.
Zone 1: Wanneer een zone de stempel van zone 1 krijgt, wil dat zeggen dat er onder normaal bedrijf een grote kans op aanwezigheid van een explosief gasmengsel is.
Zone 2: Deze atex zone geeft aan dat er een geringe of kortdurende tijd kans is op een explosief gasmengsel.
Zone 20: Met zone 20 wordt een locatie aangeduid die voortdurend of voor een langere periode een explosie gevaarlijke stofwolk bevat.
Zone 21: Bij deze atex zone is er een grote kans op een explosie gevaarlijke stofwolk onder normaal bedrijf.
Zone 22: Deze laatste zone atex geeft aan dat er een kans van aanwezigheid is op een explosie gevaarlijke stofwolk voor een geringe of kortdurende periode.

Welke verlichting is hiervoor geschikt?

Aangezien een atex zone locatie niet zomaar alle verlichtingen mag bevatten, zijn er speciale lampen die hier rekening mee houden. Alle zones hebben een codering, waardoor je gemakkelijk kunt zien welke verlichting wel en niet toegestaan is. Of je nou opzoek bent naar een led lamp, buislamp, lineaire lamp, handlamp, hanglamp, floodlight of tanklight. Er zal altijd een geschikte variant voor jou tussen zitten, die aansluit bij jou atex zone.

atex-zone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.