HP desktop pc reparatie

HP verkoopt een heel scala aan vaste desktop pc’s en is nog steeds een van de meest bekende en grootste merken ter wereld, zowel zakelijk als particulier. Binnen garantie kun je met een defect terug naar de verkoper of een beroep doen op de support van HP. Maar als je geen garantie hebt of niet wil wachten op de soms lange wachttijden van computerwinkels, dan is het goed om te weten wat er mogelijk is qua reparatie aan je HP pc.

In dit artikel vind je een paar tips voor de reparatie van je HP desktop pc!

Wat maakt HP bijzonder?

HP bestaat al sinds ver in de vorige eeuw en was tot vrij kort geleden de grootste computerfabrikant ter wereld. HP levert zowel krachtige computersystemen voor de zakelijke markt alsook simpele pc’s voor particulier gebruik. HP is dus bij uitstek een merk dat voor elk van wils biedt.

Soorten HP reparaties

HP desktop pc’s zijn grotendeels opgebouwd uit generieke onderdelen. Dat wil zeggen dat de onderdelen uitwisselbaar zijn met andere merken pc’s. Dat maakt het qua reparaties makkelijker, omdat het aanbod aan vervangende onderdelen veel groter is. Het geldt echter niet voor alle soorten reparaties en onderdelen, hieronder vind je een overzicht.

Harddisk problemen

Harddisks zijn er tegenwoordig in twee soorten: de normale draaiende harddisk (HDD) en de moderne solid state harddisk (SSD). Met name de traditionele harddisk wil nog wel eens problemen geven door schade of slijtage, met mogelijk dataverlies als gevolg. De harddisk in je HP desktop is gelukkig goed te vervangen door een nieuwe harddisk of een SSD. Mocht de harddisk kapot gaan, dan is het verlies van data vaak je grootste zorg. Daarom is regelmatig back-ups maken zeer aan te raden.

Werkgeheugen defect

Ook het RAM werkgeheugen in je HP pc is uitwisselbaar met andere merken computers, dus generiek. HP pc’s maken gebruik van normale DIMM’s, meestal DDR2 of DDR3 (DDR4 komt voor in de nieuwste systemen). Bij HP servers wordt een speciaal type ECC geheugen gebruikt, dat niet uitwisselbaar is met normale computers. Of het werkgeheugen in je HP defect is kun je meten met bijvoorbeeld de Windows geheugencontrole of Memtest86.

Videokaart defect

Niet elke HP pc heeft een aparte videokaart, soms zit de videochip in de centrale processor (CPU) geïntegreerd. Maar mocht je rare problemen met het beeld ondervinden en je hebt een losse videokaart, dan kan het nodig zijn om deze te vervangen. Gelukkig is ook een videokaart een generiek onderdeel, dus uitwisselbaar met andere merken. Houd er wel rekening mee dat vooral zware videokaarten specifieke eisen stellen aan de aansluiting op het moederbord en de stroomvoeding. Even goed onderzoeken welke videokaart in jouw HP systeem past dus.

Defect op moederbord

Een van de onderdelen die vaak niet uitwisselbaar is met andere merken pc’s is het moederbord. Dit onderdeel verbindt de andere onderdelen met elkaar en speelt dus een kritieke rol in het functioneren van je HP pc. Mocht het moederbord defect zijn, dan zijn er soms tweedehandse of refurbished moederborden verkrijgbaar via internet. Belangrijk is om precies uit te zoeken welke versie en maat je nodig hebt. Soms kan het ook mogelijk zijn om een moederbord reparatie te laten uitvoeren, met specialistische soldeerapparatuur. Daarmee kunnen chips en soldeerverbindingen op het moederbord worden vervangen en vernieuwd.

Defecte stroomvoeding

Als je voeding stuk is zal het systeem niet meer starten, het krijgt immers geen stroom meer. De meeste stroomvoedingen zijn generiek, maar voor met name speciale HP behuizingen (zoals slimline kasten) kunnen speciale voedingen worden vervaardigd. Je kunt vaak op het typenummer van de voeding zoeken welke jouw HP nodig heeft.

Oververhitting

Bij plotseling uitvallen en veel lawaai in je HP pc, kan sprake zijn van oververhitting. Een interne reiniging is dan aan te raden. Je kunt zelf aan de slag, maar het ook uitbesteden aan een computerspecialist.

Softwareproblemen

Vrijwel alle HP desktop systemen gebruiken een versie van het Windows besturingssysteem, waarmee allerhande problemen kunnen ontstaan. Het kan dan nodig zijn om de software op te schonen of een volledige herinstallatie uit te voeren.

HP reparatie uitbesteden

Natuurlijk is het mogelijk om de reparatie van je HP computer uit te besteden aan een specialist in computerreparatie. Als je op Google zoekt naar “HP computerreparatie” vind je vast een computerspecialist bij jou in de buurt. In sommige gevallen kun je je pc ook opsturen of laten ophalen. Sommige computerreparateurs komen ook aan huis voor reparaties, maar meestal kunnen aan huis alleen de simpele handelingen worden uitgevoerd. Voor meer ingrijpende reparaties is een professionele werkplaats met gereedschappen en testapparatuur nodig.

Wij van PCRefresh.com hopen dat je wat hebt gehad aan de tips in dit artikel en wensen je veel succes met de reparatie van je HP desktop!