Tips voor je houten vlonderplanken

Houten vlonderplankenHouten vlonderplanken zijn soms moeilijk te onderhouden. Ze verkleuren snel en zetten uit met warm en vochtig weer. Voor het verkleuren van de planken moet je ze goed onderhouden. Zo kun je ze een keer in de zoveel tijd met olie bewerken. Als je de vlonderplank in oliet met bankirai olie zorg je ervoor dat het uv-licht buitengehouden wordt. In deze olie zit namelijk pigment, en dat zorgt ervoor dat het licht er niet meer door komt. Als je een blanke olie gebruikt, waar dus geen pigment in zit, voor kom je de vergrijzing van houten planken niet.

Vlonderplanken aanleggen

Omdat er veel onkruid onder de vlonderplank groeit is het handig om onder de planken een antiworteldoek aan te leggen. Dit doek zorgt ervoor dat er geen onkruid tussen de vlonderplank omhoog kan groeien.

Onderbalken aanleggen

Vlonderplanken worden gemonteerd aan zogenaamde onderbalken. Voor een vlonder van hardhout worden ook hardhouten onderbalken gebruikt. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen eventueel dikkere of juist lichtere onderbalken gebruiken worden. Bij een vlonder boven een vijver zullen zwaardere onderbalken gebruikt worden dan bij een terras op de grond.

Leg onderbalken niet gelijk op zand leggen

Leg de onderbalken voor de vlonderplank niet gelijk op het zand. Als je de onderbalken op bijvoorbeeld oude betontegels legt voorkom je dat het terras gaat verzakken. Zo zorg je dus voor een lange levensduur van je terras/vlonder.

Voorbereiding

Voor dat je begint met het plaatsen van de onderbalken voor de planken. Moet je, afhankelijk van de grondsoort, een gat graven van circa 20-25 cm diep. Vul dit gat vervolgens op bijvoorbeeld ophoogzand. Zorg na dat je het gat opgevuld hebt met zand ervoor dat de grond weer vlak wordt. Leg hier vervolgens het antiworteldoek overheen. Hierna kunnen de betonnen tegels gelegd worden en kan er begonnen worden met de onderbalken.

Eerste vlonderplanken

Leg de eerste vlonderplank haaks op de onderbalken op de juiste plaats. Je moet de vlonderplanken niet direct tegen de muur aan leggen. De vlonderplanken kunnen namelijk met warm en vochtig weer nog uitzetten. De overige planken kunnen op dezelfde wijze gemonteerd worden. Je moet wel een onderlinge afstand van 5 mm aanhouden.

Kromme vlonderplanken

Het kan voorkomen dat een vlonderplank niet helemaal recht meer is. Dit kan verholpen worden met behulp van wiggen en klosjes uitgelijnd worden. En uiteindelijk kan de plank alsnog vastgeschroefd worden.