Schuifpui of openslaande deuren?

Een van de mooiste manieren om je woning met het terras of met je tuin te verbinden is door schuifpuien of openslaande deuren te plaatsen. Denk je erover na om een schuifpui of openslaande deur aan te schaffen dan is het belangrijk om te kijken welke van de twee het best bij uw wensen en mogelijkheden past. Beide zijn er in enorm veel verschillende soorten en maten. In dit artikel zullen we het over beide hebben, zodat het kiezen wat makkelijker wordt.

Schuifpui

De naam zegt het eigenlijk al; schuifpuien zijn deuren die schuiven. Het grootste voordeel van een schuifpui is dat er geen openslaande deuren zijn en je hiermee dus geen rekening hoeft te houden met meubilair en decoratie om de deuren heen. Een pui kan in verschillende hoeveelheden delen worden geplaatst, afhankelijk van de grootte van de woning. Ze zorgen vooral voor een grote lichtinval en een mooi uitzicht naar de tuin. In modernere huizen zijn schuifpuien over het algemeen meer te zien als in oude huizen.

Openslaande deuren

Openslaande deuren nemen meer ruimte in beslag en zijn dus vooral geschikt voor grotere woningen en grote tuinen. Het probleem bij openslaande deuren is dat ze redelijk makkelijk dichtwaaien en je dus rekening moet houden dat je ze ergens aan vast kan zetten. Openslaande deuren zijn er in verschillende varianten. Je kan ervoor kiezen op deuren te nemen die naar buiten openslaan, maar je kan er ook voor kiezen op deuren de nemen die naar binnen opslaan. De laatste nemen wel veel ruimte in de woning in beslag en zijn dus niet geschikt voor woningen met weinig ruimte.

Aandachtspunten

Bij het maken van de keuze moet je denken aan de volgende vier aandachtspunten:

  • Beschikbare ruimte in de tuin
  • Type woning (modern of ouder)
  • Locatie van de doorgang
  • Persoonlijke voorkeur

Qua prijs kan je het in beide zo gek maken als je zelf wilt. De kosten zijn afhankelijk van de gekozen uitvoering, materiaal, foormaat en het type glas. Bij het aanschaffen van een nieuwe schuifpui of openslaande deur raad ik altijd aan om advies te vragen bij een expert. Ga gerust langs in een showroom of stel je vragen online.