Wat zijn de voordelen van cloud hosting?

De term cloud hosting is sinds de 21e eeuw een erg populaire en veel gebruikte term. Apple is een van de eerste bedrijven waarmee cloud hosting bekend is geworden. Ze hebben namelijk een dienst ontwikkeld (een cloud) waarmee je allemaal bestanden met je Apple apparaten kon delen. Zo kon je dus de foto’s die je op je iPhone had staan ook gemakkelijk op je iPad bekijken. Maar wat nou de precieze definitie van een cloud is weet bijna niemand. Er zijn maar weinig aanbieders die de precieze definitie van cloud weten te beschrijven. Wat is nou precies cloud hosting? En werkt het voor mijn bedrijf?

Cloud hosting voordeel

De precieze definitie

Als we de termen gaan versimpelen zien we dat het uit het woord wolk en diensten bestaan. Deze manier van hosting maakt dus niet gebruik van een server op een vaste locatie, maar dus van een server die op meerder locaties te gebruiken is. Dit wordt ook wel een makkelijke bereikbaar platform genoemd. De verzameling van servers die er bij cloud hosting gebruikt word kun je ook wel zien als een wolk of cloud. Aan de hand van deze definitie ga ik de voordelen uitleggen.

Schaalbaarheid

Stel je voor dat je een website hebt met maar een server en de server gaat kapot, dan is gelijk je hele website niet meer beschikbaar voor de klanten. Als je nou een website hebt op verschillende clouds nemen de andere servers de taken van de grote server over en is je website gegarandeerd 24 uur live.

Kosten naar gebruik

Bij cloud hosting betaal je ook alleen wat je daadwerkelijk gebruikt.  Als je website uit een normaal pakket groei, moet je vaak veel bij betalen. Bovendien is het een voordeel dat als je bijvoorbeeld niet het hele jaar een groot pakket nodig hebt, je dit dus ook niet hoeft te betalen.