Waar let je op bij het bestellen van eiwitshakes?

Wanneer het gaat om supplementen, is de eiwitshake zonder twijfel zeer populair. Aangezien veel sporters (vooral krachtsporters) eiwitshakes gebruiken, zijn er ook meerdere aanbieders van eiwitshakes. Niet elk merk zet kwaliteit voorop. Zo zijn er vele goedkope eiwitshakes die eigenlijk niet de beste keuze voor je zijn. Lees deze blog om zeker te weten dat je voor de juiste soort en merk eiwitshakes kiest.

Eiwitshakes tips

Volg de onderstaande punten om zeker te weten dat je gezonde en kwalitatieve eiwitshakes bestelt die bij jou passen:

  • Soorten eiwitshakes
  • Ingrediënten van eiwitshakes
  • Je budget

Hieronder worden deze punten toegelicht.

Soorten eiwitshakes

Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten whey eiwitshakes: concentraat, isolaat en hydrolisaat. Zie hieronder waar de verschillen tussen deze drie soorten eiwitshakes:

  • Concentraat: goedkoopst, minst aantal eiwitten per 100 gram (75 tot 80 gram), meeste toevoegingen, betere smaak
  • Isolaat: prijziger, meer eiwitten per 100 gram (zeker rond 90 gram), minder toevoegingen, populairder bij mensen die lactose-intolerant zijn, wordt sneller opgenomen door het lichaam
  • Hydrolisaat: meest aantal eiwitten per 100 gram, zeer snelle opname, mindere smaak (bitter)

Welke soort het beste bij jou past, is afhankelijk van wat je in een eiwitshake zoekt. Goedkoper en een lekkere smaak? Kies dan voor concentraat, maar let nog wel op het volgende punt (ingrediënten). Als je meer eiwitten per eiwitshake wilt binnenkrijgen en de voorkeur geeft aan een snellere opname in je lichaam, kies dan voor isolaat of hydrolisaat.

Ingrediënten van eiwitshakes

Net zoals bij eigenlijk alles wat je consumeert, is het ook bij eiwitshakes belangrijk dat je de ingrediënten goed bekijkt voor je een eiwitshake bestelt. Voor eiwitshakes is dit van belang, omdat vele merken gebruik maken van chemische zoetstoffen. Vooral acesulfaam-k, aspartaam en sucralose worden vaak gebruikt. Niet iedereen wilt deze chemische zoetstoffen consumeren door de potentiële gevolgen (zoals ziektes). Let daarom goed op wat je koopt. Ben je lactose-intolerant? Dan valt whey concentraat af. Whey Isolaat wordt daarentegen wel vaak gebruikt door lactose-intolerante mensen. Zoals je kunt zien is het belangrijk goed te letten op de ingrediënten.

Je budget

Natuurlijk is je budget ook van belang. Je hebt kunnen zien dat whey concentraat goedkoper is dan isolaat (hydrolisaat is niet echt nodig voor de gemiddelde sporter), maar wel minder eiwitten bevat. Als je echter het budget ervoor hebt, is whey isolaat op basis van het aantal eiwitten, de snelle opname en de mindere toevoegingen wel een betere keuze. Als je budget laag is, dan is whey concentraat ook een prima keuze (zolang je let op de ingrediënten, bijvoorbeeld chemische zoetstoffen en voor sommigen lactose).