Wat is breakdance?

Wanneer je veel dansfilms kijkt, zie je het vaak vast voorbij komen, breakdance. Het is een oude danscultuur en daar is ontzettend veel over te vertellen. Hoe is het ontstaan en waarom is het nu nog steeds zo populair? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Terug in de tijd

Breakdance is ontstaan uit de Afrikaanse cultuur. Deze mensen dansten daar gezamenlijk in een cirkel en dat werd zo populair, dat het steeds verder ging uitbreiden. Breakdance werd nog meer onder de aandacht gebracht door de film Flashdance. Hierdoor zagen meer mensen deze stijl en werd er meer over verteld. Breakdance is eigenlijk een mix van grond-vechtsport, acrobatische en dansbewegingen. In Amerika was onder andere in de getto’s heel erg populair. Hierbij ging het altijd om een strijd tussen verschillende bendes. De 3 onderdelen die in breakdance zitten zijn: Breaken, Poppin en Lockin. Deze 3 verschillende stijlen lijken ergens wel op elkaar en je kunt ze allemaal met elkaar combineren. De meest bekende is toch wel breaken. Hierbij werd muziek en vechtsport met elkaar gecombineerd. Poppin is vooral bekend gemaakt door Michael Jackson met zijn moonwalk. Veel mensen gingen dit na doen en zo werd het een echte bekende dansmove. Lockin is de minst bekende onder deze 3 stijlen. Letterlijk betekent het uitdagen. Groepen gingen battles met elkaar aan, waarbij ze in een gezamenlijke kring stonden. Wie het best en het mooist kan dansen, die heeft de battle gewonnen.

Nog steeds is breakdance niet weg te denken uit de danswereld. De komende jaren zal het ook nog blijven groeien en daarbij worden er ook steeds grotere wedstrijden gegeven. Vooral in Amerika heb je hierbij grote wedstrijden en dan komen mensen vanuit de hele wereld bij een, om te breakdancen. Het is een groot fenomeen.

Ben je zelf ook nieuwsgierig naar breakdance? Wil je graag zelf breakdance uitoefenen? Neem dan voor meer informatie een kijkje op de website https://www.kaliberkunstenschool.nl/breakdance