Wat is het gemiddelde salaris?

Het gemiddelde Nederlandse salaris loopt sterk uiteen. Zo is er een verschil per leeftijdscategorie. Daarnaast wordt er bij de bevolkingsgroep rekening gehouden met een bepaalde leeftijd. Dit komt omdat kinderen en bejaarden niet werken. Deze verdienen geen salaris, hierom kunnen zijn niet mee worden gerekend in de cijfers. Het modale salaris van de Nederland is ook bekend en is op het internet gemakkelijk te achterhalen. Veel mensen denken dat wanneer zij hun salaris vergelijken met andere ze onder het gemiddelde verdienen. Hier is enkel niets van waar want in deze berekening worden maar een paar salarissen meegeteld. Bovendien is het zo dat zij misschien geen 13e maand hebben en jij wel of andersom. Ook met vakantiegeld en overuren zijn er een hoop mogelijke opties die invloed hebben op je salaris.

Het modale salaris in Nederland

Het bruto modaal inkomen van de gemiddelde Nederlander inclusief vakantiegeld is 36.500 euro per jaar. Dit betreft bruto 2.816 euro per maand exclusief vakantiegeld. Handig om te weten is dat salarissen gemiddeld stijgen met de inflatie die er plaatsvindt. Ook is het zo dat het gemiddelde salaris in Nederland hoger ligt dan het modale inkomen. De reden dat het gemiddelde salaris van een Nederlander onbekend is komt doordat dat een scheef beeld zou creƫren. De berekening van het gemiddelde inkomen is door al het verdiende geld door werkende Nederlanders te delen door het aantal werkende Nederlanders, dit bedrag zal hoger liggen dan het modale inkomen. Het modale inkomen is namelijk het inkomen dat het meest voorkomt in Nederland. Dit geeft een betere indicatie omdat de grootverdieners hier dan buiten vallen, het is namelijk logisch dat de grootverdieners meer geld opleveren en hierdoor zal het gemiddelde salaris ook hoger liggen.

De belasting in Nederland

In Nederland werken we met een belastingsysteem met schijven. Hoe meer geld je verdiend, hoe meer belasting je betaald. Het percentage belasting dat je af moet staan over je verdiende geld verschilt per categorie. Een zelfbedacht voorbeeld van de belastingschijven in Nederland wordt even kort behandeld. Bijvoorbeeld over de eerste 25.000 euro dat je per jaar verdiend betaal je 30 procent belasting en over het bedrag van 25.00 tot 32.000 betaal je 35 procent. Over het verdiende salaris vanaf 32.000 tot 40.000 euro betaal je 40 procent en over de 40.000 tot 52.000 betaal je 46 procent. En op alles wat je meer verdiend dan 52.000 betaal je 52 procent belasting. In Nederland veranderen de belastingschijven ieder jaar. Meestal stijgen ze mee met de salarissen van de modale Nederlander. En de modale inkomens stijgen weer mee met de inflatie die er in Nederland plaatsvindt.

Het minimumloon

Het minimumloon in Nederland is met name vastgesteld om kinderarbeid tegen te gaan. Door een minimumloon toe te passen is een werkgever binnen Nederland verplicht om zijn of haar werknemers minimaal een bepaald uurloon uit te betalen. Ook voor volwassene is er een minimumloon, maar bij de meeste werkgevers verdien je een stuk meer dan het minimumloon.