Wat is het verschil tussen het huren en leasen van auto’s?

Nog niet eens zo heel lang geleden kon je alleen aan een auto komen door eentje te kopen. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden waar je uit kan kiezen zoals: zakelijk auto huren, zakelijk leasen, private lease en ga zo maar door. Voor velen is het verschil tussen huren en leasen nog onduidelijk, daarom heb ik voor jou de verschillen hieronder neergezet.

Wanneer huur je een auto?

Als je geen auto tot jouw bezit hebt, dan kan je er eentje huren voor als je deze nodig hebt. Stel je woont in Groningen en wilt of moet een dagje weg, dan google je op: auto huren Groningen.  Wanneer je door de gevonden websites heen snuffelt zie je al gauw dat je een auto huurt voor hele korte periodes. Korte bezoeken naar familie en een dagje ergens shoppen, zijn perfecte gelegenheden om een auto te huren. Je houdt rekening met volgende punten bij autoverhuur:

  • Per (afgesproken) dag lever je de auto in
  • Je betaalt een relatief hoog dagtarief
  • Keuze in klasse, niet in auto

Wanneer lease je een auto?

Veel mensen zien leasen en huren als synoniem van elkaar, echter is er natuurlijk verschil! Wanneer je voor langere tijd een auto voor de deur wilt hebben, maar een hoge aanschafprijs en onderhoudskosten je ervan weerhouden, dan is leasen wat voor jou. Je tekent een overeenkomst bij een leasemaatschappij waarin staat dat je voor afgesproken periode een auto tot jouw beschikking hebt, tegen vaste maandelijkse prijs. Je krijgt de auto dus in bruikleen. Bij het leasen houdt je rekening met de volgende punten:

  • Vast contract
  • Scherpe prijs (incl. verzekering en onderhoudskosten)
  • Autokeuze
  • Boete bij vroegtijdig inleveren

Welke vorm het beste bij jou past!

Om te weten welke vorm het beste bij jou past, kijk je dus naar de reden waarom jij een auto nodig hebt. Woon je in de stad en fiets je altijd overal naar toe, maar wil je nu een weekendje weg? Dan is een auto huren prima voor zo’n korte periode. Heb je voor een langere periode een auto nodig, zoals zakelijke afspraken? Dan is leasen wat voor jou. Een auto kan je al leasen vanaf één maand. Je betaald niet de hoofdprijs, bent gelijk verzekerd en betaald geen onderhoudskosten. Alles wordt voor je geregeld.