Wat is virtual reality en wat kun je er mee?

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker, de verschillende toepassingen van virtual reality. Maar wat is het nu eigenlijk? En wat kun je er mee? In een Nederlands wordt virtual reality ook wel eens omschreven als schijnwerkelijkheid. Virtual reality simuleert een omgeving via een computer om een gebruiker via zintuigen onder te dompelen in een ervaring. De meeste zijn auditief en visueel, en worden via brillen getoond. Het toevoegen van geureffecten of tasteffecten wordt hierin niet heel vaak toegepast.

De toepassingen van VR

Virtual reality kent steeds meer toepassingen waar het voor kan worden gebruikt. In eerste instantie is dit in veel gevallen voor entertainment geweest. Denk hier aan virtual reality games of aan films / video’s, maar ook aan een virtual social world waar je andere mensen kunt meeten in een soort van second life.

Dankzij de techniek die er achter zit kan het echter ook goed toegepast worden in verschillende beroepsgroepen, denk hierbij aan de onderstaande:

  • Piloten / militairen
    Hier wordt het vaak gebruikt om bepaalde oefeningen of vluchten te simuleren. Ook wordt hier getest hoe piloten of militairen met stressvolle situaties om gaan.
  • Artsen
    Met virtual reality kunnen artsen en doktoren bepaalde operaties simuleren zonder dit op echte mensen uit te hoeven testen. Het voordeel is hierbij dat er natuurlijk bijna geen risico is, en de artsen echt kunnen ‘oefenen’.
  • Therapeuten
    Bepaalde situaties kunnen middels virtual reality worden gesimuleerd. Dit is goed om de patiënten met hun problemen om te laten gaan. Denk aan iemand die niet graag in de openbare ruimte spreekt. Tijdens een VR omgeving kun je die personen voor een groep van 500 personen laten spreken.

De toekomst van VR

In de toekomst zullen steeds meer bedrijven het nut van virtual reality inzien, en hier steeds meer kansen van kunnen benutten. Het is wel zo dat het in veel toepassingen nog in de kinderschoenen staat, en nog wel tijd nodig heeft voordat dit volledig wordt uitgerold. Voor de entertainment zou je dit nu al wel goed kunnen toepassen. Zoek daarvoor een bedrijf dat hier ervaring mee heeft en beleef je unieke VR experience!