Welk type koudemiddel past bij jouw toepassing?

Wat zijn koudemiddelen?

Een koudemiddel is een bepaalde stof die onder andere geconsumeerd wordt in waterpompen om de warmte te transporteren en vervolgens af te voeren. Zo was Freon een van het bekendste koudemiddel, echter is deze tegenwoordig verboden. Freon wordt met een hoge snelheid uit gefaseerd. Freon kwam voornamelijk voor als damp of vloeistof in een koelkast. Als je wilt bepalen welke koudemiddelen het best bij jouw toepassing past, moet je kijken naar het kookpunt. Het moeten wel haalbaar zijn.

Wat zijn de meest gebruikte natuurlijke koudemiddelen?

Naast gewone koudemiddelen bestaan er ook natuurlijke koudemiddelen, natuurlijke koudemiddelen dragen niet bij aan het broeikaseffect. Tevens zijn deze koudemiddelen niet slecht voor de ozonlaag en hebben hierdoor geen schadelijk effect op het milieu. Er zijn veel verschillende soorten natuurlijke koudemiddelen. De meeste natuurlijke koudemiddelen die gebruikt worden zijn: propyeen, ammoniak, alkanen, fluorkoolwaterstoffen en koolstofdioxide. Tegenwoordig is maatschappelijk ondernemen erg belangrijk voor veel bedrijven. Daarom kiezen veel mensen voor natuurlijke koudemiddelen in plaats voor de traditionele koudemiddelen. De kans dat deze natuurlijke koudemiddelen uit gefaseerd worden is heel klein en zorgt voor meer zekerheid. Je hoeft als ondernemer dan niet de keuze voor het type koudemiddel aan te passen. Dit scheelt veel tijd en gedoe.

Voor welk koudemiddel kies jij?

Wanneer je wilt gaan beslissen welk koudemiddel geschikt is in een koel- of airconditioningsinstallatie, spelen de veiligheid en de bescherming van het milieu een zeer grote rol. Door de fluctuele stijging van de energieprijzen is het energieverbruik tevens een belangrijke factor in de beslissingen. Gebruikt koudemiddel dient een uiterst goede thermodynamische eigenschap te hebben met een hoge chemische stabiliteit en goede fysieke eigenschap. Vanzelfsprekend zijn de prijs en verkrijgbaarheid ook meespelende factoren in de beslissing. Er spelen dus verschillende onderdelen een rol bij de beslissing van een koudemiddel. Denk hier dus goed over na, voordat je zomaar iets aanschaft.