Wie regelt mijn uitvaart?

Het moment dat er afscheid genomen moet worden van het leven kan soms onverwachts komen. Heb je er wel eens over nagedacht wie je uitvaart regelt? Denk hierbij aan uw partner en/of kinderen. Heeft u een partner en/of kinderen? Dan zijn er uiteraard oplossingen.

Nalatenschap

Denk bij deze keuze wel aan het feit dat degene die de uitvaart regelt verantwoordelijk is voor de uitvaart en dus ook voor de kosten. Naast de uitvaart moet ook je nalatenschap worden geregeld. Moet bijvoorbeeld uw huis verkocht worden? Denk er dan over na wie dit gaat afwikkelen. Tevens kan je veel vastleggen in een codicil. Denk hierbij aan de uitvaart zelf, locatie voor condoleren, het graf of de bestemming van de as. Betreft de financiële zaken is het belangrijk om een testament te hebben. Hiervoor moet u naar de notaris.

Uitvaart zelf regelen

Wil je je uitvaart regelen bij leven? Dat kan. Weet je dat er binnenkort een moment van afscheid nemen komt? En wil je graag zelf je uitvaart regelen. Dit kan natuurlijk ook. Je kan thuis, op een rustig moment, je wensen op papier zetten. Dit heeft ook wel een ‘wilsbeschikking’. Dit kan je aanvragen. Tevens is het mogelijk om met een uitvaartverzorger in gesprek te gaan over je eigen uitvaart. Een uitvaart is een kostbare aangelegenheid. Doordat je alles van te voren al regelt met een uitvaartondernemer kan alles tot in de detail vastgelegd worden. Dus ook de kosten. Uitvaartondernemers hanteren wel verschillende tarieven. Door bij leven een aantal zaken vast te leggen voorkom je onduidelijkheden.

Het belangrijkste is misschien wel om een keuze te maken tussen begraven of cremeren. Dit is een erg lastige keuze voor de nabestaanden. Zij willen het risico niet lopen dat ze de verkeerde keuze maken. Denk hier dus goed na. Verdiep je ook in mogelijke locaties. Er zijn veel mooie plekken mogelijk.