Zonnepanelen aanschaffen, waar moet je rekening mee houden?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om zonnepanelen aan te schaffen. Zonnepanelen zijn namelijk de afgelopen jaren steeds voordeliger geworden. Als je ook zonnepanelen overweegt lees dan vooral verder!

Alle voordelen van zonnepanelen op een rijtje:
1. Je hebt een lagere energierekening
2. Je draagt bij aan duurzaamheid
3. Zonnepanelen gaan lang mee
4. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig
5. De waarde van je woning stijgt door de zonnepanelen
6. Belastingvoordeel
Zonnepanelen hebben dus veel voordelen. Tegenwoordig kun je op vergelijkingssites zoals Overstappen.nl gemakkelijk energie vergelijken en ook aangeven dat je in het bezit bent van zonnepanelen. Er zijn wel een paar punten waar je rekening mee moet houden als je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen. Deze punten worden hieronder vermeld.

De schaduw

Zonnepanelen werken het beste als er onafgebroken zonlicht op valt. Het is dus belangrijk om voor de installatie je dak te analyseren om te kijken waar er schaduw is en welke delen de meeste zon vangen.

De hellingshoek

De richting van de hellingshoek is erg belangrijk. Het liefste heb je natuurlijk dat de zon altijd recht boven het zonnepaneel schijnt, maar een volgsysteem dat met de zon meedraait is erg duur. Er wordt daarom vaak een compromis gesloten door de ideale hellingshoek te kiezen. Maar wat is de ideale hellingshoek?

Zonnepanelen worden steeds populairder en de zon is nu al een belangrijke energieleverancier voor ons. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Het is dus verstandig om de zonnepanelen op het zuiden te richten, omdat ze dan de meeste zonne-uren meekrijgen. Dit is niet voor elk huis mogelijk, denk hierbij aan rijtjeshuizen die in een andere windrichting staan of woningen die in de schaduw staan van een hoog gebouw. Het is in dat geval het beste om de zonnepanelen naar het zuidoosten of het zuidwesten te richten. Zolang de zonnepanelen maar niet op het noorden staan, omdat daar weinig zon op schijnt. In Nederland worden de hoeken tussen 10 en 50 graden aangeraden. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen is 35 graden. Het onderstaande overzicht geeft de beste hellingshoek weer voor zonnepanelen, gebaseerd op de windrichting waar ze in leunen.
Oosten: 13 graden
Zuidoosten: 25 graden
Zuiden: 35-36 graden
Zuidwesten: 25 graden
Westen: 13 graden