Wat lekkere koffie is, daar verschillen de meningen nogal over. Waar de ene persoon geniet van een kopje dat is gezet met behulp van een koffiepad, zweert de ander bij vers gemalen koffiebonen. Maar hoe is het eigenlijk zo gekomen dat we nu massaal koffie drinken?

De geschiedenis van koffie

De meest gehoorde legende over de ontdekking van koffie komt uit Ethiopië. Daar ontdekte een geitenhoeder al rond het jaar 850 dat zijn geiten dol waren op een bepaald soort bonen. En dat niet alleen: ze kregen er ook nog eens volop energie van!

Natuurlijk kon het niet uitblijven dat mensen deze bonen ook eens wilden proeven. De smaak viel echter niet mee: de bonen smaakten enorm bitter. Al snel belandden de koffiebonen dan ook in het vuur, weg ermee. Toen er vanuit het vuur plots een heerlijke geur opsteeg werden de bonen toch nog eens opnieuw bekeken. Van de geroosterde vruchten werd een aftreksel gemaakt dat kon worden gedronken. Dat smaakte niet alleen een stuk beter dan de verse bonen, de makers kregen er ook ontzettend veel energie van. Het favoriete drankje van een groot deel van de huidige wereldbevolking was geboren.

Op naar Europa

Koffie werd al snel een populaire drank in o.a. Arabië, Egypte, Syrië, Perzië en Turkije. Pas tegen het einde van de zestiende eeuw maakten we ook in Europa kennis met het drankje, toen handelaren uit Venetië zakken koffie kochten van de Arabieren. Ook in Europa sloeg het drankje enorm aan, en door de bloeiende handel en de vele koloniën van destijds ging koffie al snel de hele wereld over.

Het was in deze tijd dat ook de werking van een kopje koffie op iemand die te veel alcohol had gedronken werd ontdekt. Dat zorgde ervoor dat werklui die te diep in het glaasje hadden gekeken toch snel weer konden werken. Een eigenschap van koffie die tot de dag van vandaag zeer wordt gewaardeerd.

Met de groeiende populariteit van koffie steeg in deze tijd ook het aantal koffieplantages, terwijl ook het aantal koffiehuizen explosief toenam.

Nu

Tegenwoordig wordt het grootste deel van de koffiebonen geëxporteerd uit Midden-Amerika, Brazilië Zuid-Amerika. Waar we nog niet zo lang geleden kozen voor een zo makkelijke manier van koffie zetten, met behulp van reeds gemalen bonen en instantkoffie, is de laatste jaren een trend zichtbaar naar een zo vers en ambachtelijk kopje. Je eigen bonen malen wordt met de machines van nu steeds makkelijker en daarmee ook steeds populairder. We genieten op deze manier massaal van lekkere koffie.