Hoe vaak moet je naar de kapper?

De meningen over de precieze frequentie zijn nogal verdeeld, maar 1 ding is wel zeker: zo nu en dan zal je even naar de kapper moeten om je haar bij te laten knippen. Hoe vaak dat precies is, dat verschilt per persoon en per kapsel.

Waarom moet je je haar laten knippen?

De meeste mensen noemen als belangrijkste reden om zo nu en dan een kapper te bezoeken het verwijderen van ‘de dode puntjes’ in hun haar. Alhoewel we allemaal weten wat ze bedoelen, de punten van je haar zien er na verloop van tijd ook echt behoorlijk dood uit, is dit feitelijk niet helemaal juist.

Want al doen we er met zijn allen van alles aan om ‘dood haar’ te voorkomen, feitelijk is ons haar van nature al dood. Je kunt je haar een beetje vergelijken met nagels. Voor allebei geldt dat er geen bloed doorheen stroomt en dat er geen zenuwen in zitten. Het is feitelijk dood materiaal. Gelukkig ook maar, want moet je je eens voorstellen hoe pijnlijk het zou zijn om het anders te borstelen, krullen of zelfs te knippen, au!

Net als je nagels groeit je haar van onderaf. Dat zie je goed als je je haar geverfd hebt, dichtbij je hoofd komt dan al snel je oorspronkelijke kleur weer tevoorschijn. Je haar groeit vanuit je haarzakjes, die zich onder je hoofdhuid bevinden. Dit is als het ware het levende deel van je haar, waar het materiaal dat je haarzakje uitstoot (je haar dus) dood is.

Materiaal dat niet leeft, krijgt geen voeding van binnenuit. Dat betekent dat het na verloop van tijd altijd doffer en droger zal worden, en dan vooral op de plekken die het meest te lijden hebben: de haarpunten. Dit zijn de oudste gedeeltes van je haar, die al het vaakst geborsteld en gewassen zijn. Na verloop van tijd kun je niet anders dan ze uit hun lijden te verlossen en eruit laten knippen.

Hoe vaak?

Hoe vaak je je haar laat knippen kan per persoon verschillen. Heb je een kort kapsel, dan zit je waarschijnlijk vaker bij de kapper dan iemand die lang haar heeft. Kort haar heeft een duidelijk model, en is het te lang gegroeid zit het niet goed meer.

Lang haar heeft dit minder. Gebruik je producten van goede merken, denk bijvoorbeeld aan Fudge, dan kun je geluk hebben en hoef je je haar niet zo vaak te laten knippen. Dit is pas nodig als het te lang wordt, of als je merkt dat je puntjes echt dof en droog worden en daarmee eigenlijk je hele kapsel verpesten. Laat het dan even knippen, zodat het weer beter valt. En gebruik daarna, ook al lijkt je haar nog zo gezond, meteen weer goede verzorging van bijvoorbeeld Loreal. Je haar is nu eenmaal dood materiaal, dat je zo goed mogelijk van buitenaf moet beschermen.