Uw boot stallen in de winter

Na een heerlijke zomer komt er toch echt een einde aan het vaarseizoen, dat betekent dat het tijd is om uw boot winterklaar te maken. Hier zijn verschillende handelingen die u moet verrichten om te zorgen dat uw boot klaar is voor de winterstalling. Als dit de eerste keer is dat u uw boot winterklaar maakt of gaat stallen vor de winter kunt u het beste een lijst behouden met punten die u tegenkomt zodat u daar de komende jaren op kunt letten.

Onderhoudsklusjes

Om de het volgende vaarseizoen goed van start te gaan is het belangrijk dat er een aantal klusjes worden gedaan en voorbereidingen. U kunt bijvoorbeeld het rolsysteem smeren, de lieren nalopen en eventueel onderhouden, de buiten en binnenkant van uw boot schoonmaken, verf bijwerken etc. Wij raden aan om na alle klusjes en de schoonmaak uw interne deuren, kastjes en luiken open te laten staan. In de winter wordt het namelijk vochtig aan boord, doordat het luchtig is als alles openstaat wordt er schimmel voorkomen. U kunt ook voor de zekerheid vochtvreters plaatsen. Als uw boot buitenstaat kunt u ook een zeil over de boot plaatsen, die beschermt namelijk tegen het herfst en winterweer. Zorg ervoor dat dit zeil strak zit zodat hij niet loslaat bij harde wint of regen opvangt.

Waar kunt u uw boot laten?

Uw boot stallen tijdens de winter is een goede optie, in een winterstalling is uw boot vaak beschermd en is hij onder toezicht. Er zijn verschillende soorten stallingen, zo heeft u bijvoorbeeld een binnen of buitenstalling. Als de stalling een stuk van het water is verwijderd is een bottrailer nodig, tegenwoordig bieden veel stallingen ook een vervoersservice aan zodat u daar zelf geen zorgen over hoeft te maken. Door alle verschillende weersomstandigheden raden wij aan om uw boot in een hal of loods te plaatsen, hier is de boot namelijk ook beschermt tegen de slechte weersomstandigheden en loopt de boot geen schade door de natuur op.

Eerste keer of onervaren de winter in?

Is dit de eerste keer dat u uw boot gaat klaarmaken voor de winter of gaat stallen en weet u niet waar u moet beginnen. Wij raden dan aan om contact op te nemen met een erkende leverancier of watersportwinkel, die beschikken namelijk van de juiste informatie en kunnen u advies geven. Ook kunt u vaak vrijblijvend contact opnemen met een stalling om de mogelijkheden te bespreken. U kunt ook de zoekterm Winter klaar maken boot op google gebruiken om zo meer tips te krijgen of bedrijven die informatie kunnen geven.